Hoe kun je je paard het beste helpen afkoelen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Een paard kan zijn warmte minder makkelijk kwijt dan wij als mensen dat kunnen. Het paard wordt sneller warm dan een mens en koelt daarnaast veel moeilijker af. Het is belangrijk om als ruiter te weten dat zodra de temperaturen hoger worden, je het paard moet helpen om af te koelen en wanneer het echt heet wordt, je het paard echt flink moet helpen met afkoelen na inspanning.

Als het paard echt warm is, dan is de meest effectieve manier om het paard zo snel mogelijk te koelen door het hele lichaam meerdere malen te overgieten met koud water of ijswater. Het is belangrijk dat je het hele lichaam overgiet met water, omdat je hierdoor zoveel mogelijk oppervlakte laat afkoelen. Dit kun je doen door emmers met koud water of ijswater over het paard heen te gooien of door een waterslang te gebruiken. Er wordt wel gezegd dat het effectief is om alleen specifieke plekken van het lichaam te koelen zoals de grote bloedvaten in de hals of tussen de benen. Dit is echter niet zo, hoe meer oppervlakte gekoeld wordt, hoe beter.

Het is het meest effectief om 30 seconden te koelen met koud water of ijswater en vervolgens 30 seconden met het paard te stappen. Dit moet je herhalen net zolang totdat het paard voldoende is afgekoeld. Het is belangrijk om na het koelen te stappen omdat het gekoelde bloed wat in de bloedvaatjes net onder huid loopt dan weer vervangen wordt door warm bloed vanuit het lichaam. Door na het stappen weer opnieuw met water te koelen, kan ook dit warme bloed gekoeld worden en zo help je het paard om zo snel mogelijk af te koelen.

Het is een fabel dat het slecht zou zijn om met koud water of ijswater te koelen. Hoe kouder het water, hoe sneller je het paard laat afkoelen. Er wordt gedacht dat koud water beschadigingen zou geven aan de spieren. Dit is alleen niet waar omdat de kou van het water niet door het vetlaagje onder de huid komt. De kou komt dus helemaal niet direct bij de spieren en zullen hier dus ook geen beschadigingen door oplopen.

Wil je nu meer weten waarom een paard warmer wordt dan een mens en waarom je bij een paard eerder moet koelen dan bij een mens en wat dit betekent voor je dagelijkse trainingen? Schrijf je dan nu in voor een van de cursussen van Moxie Sport!