Hittestress

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wanneer het paard het te warm heeft, kan dit zorgen voor  problemen zoals hittestress, oververhitting of andere hitte gerelateerde problemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het paard flink te helpen met afkoelen als het warm weer is. Het paard koelt minder makkelijk af dan een mens en daarom heeft het paard eerder hulp nodig bij het afkoelen dan wij als mensen.

Paard koelen met emmers (ijs)water na een eventing wedstrijd.

Bij hittestress is er sprake van een te hoge lichaamstemperatuur van het paard waardoor de levensvatbaarheid van de lichaamscellen wordt aangetast. Dit zal zorgen voor schade aan het lichaam van het paard. Om als ruiter te voorkomen dat het paard hier last van krijgt, is het belangrijk dat je weet wanneer het paard risico loopt op oververhitting of andere hitte gerelateerde ziektes. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de gevaren hiervan zijn en hoe je symptomen van hittestress op tijd kunt herkennen.

Wanneer het paard het te warm heeft, dit kan komen door warme omgevingsfactoren, zware inspanning of een combinatie hiervan, loopt het paard het risico om oververhit te raken. De lichaamstemperatuur loopt dan te hoog op. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het paard sneller opwarmt dan een mens en door zijn grote (spier)massa ook minder makkelijk zijn warmte kwijtraakt. Op het gebied van de regulatie van warmte valt het paard dus niet met een mens te vergelijken.

Er zijn verschillende symptomen te herkennen wanneer het paard oververhit raakt. Het paard zal sloom en slap zijn en kan ataxie vertonen. Daarnaast zal het paard geen belangstelling hebben voor eten, drinken of de omgeving en een verminderde respons hebben om te zweten. Verder kunnen er problemen optreden zoals spierbevangenheid, koliek en nierfalen en de slijmvliezen zullen rood kleuren. Wanneer je als ruiter of trainer een of meerdere symptomen herkent, is het belangrijk om snel te handelen.
Naast dat een hoge kerntemperatuur een gevaar is voor de lichaamscellen, zorgt het ook voor vermoeidheid. Als een automatische reactie van het lichaam (door het centrale zenuwstelsel) is de spierkracht lager bij een hoge kerntemperatuur. Dit proces gebeurt zodat er niet nog meer warmte geproduceerd wordt door de spieren. Het is een bescherming van het lichaam.
Wanneer het paard risico loopt op oververhitting, is het erg belangrijk om zo snel mogelijk zorgvuldig te koelen om de kerntemperatuur zo snel mogelijk weer omlaag te krijgen. De enige effectieve manier is door het hele lichaam meerdere keren te koelen met ijswater

Wil je nu meer weten over thermoregulatie van het paard, hittestress en hoe zich dat verhoudt in relatie tot training en prestatie? Schrijf je dan nu in voor een van de cursussen van Moxie Sport!