Dekens weetjes

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zodra je het zelf koud krijgt, halen de meeste mensen ook de dekens voor hun paard weer uit de kast. Maar paarden hebben een hele andere ‘comfort zone’ dan wij als mensen. Daarnaast heeft het paard een vacht en door zijn grote (spier)massa raakt het paard niet zo makkelijk zijn warmte kwijt zoals wij dat doen als mensen.  

Paarden kunnen zich erg goed aanpassen aan de omgevingstemperatuur en hebben daarom in principe geen deken nodig. De vacht houdt het paard warm door lucht tussen de haren vast te houden. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat erg jonge of oude paarden zich minder goed aan kunnen passen en in sommige gevallen dus wel een deken nodig hebben om zich warm te kunnen houden. Daarnaast maakt het veel verschil of een paard een dikke wintervacht heeft of niet, of dat het paard geschoren is.

Toch maken veel ruiters gebruik van dekens. Het zorgt ervoor dat het paard een minder dikke wintervacht krijgt waardoor het paard sneller opdroogt na het trainen. Daarnaast kiezen veel ruiters ervoor om het paard in de winter te scheren. Een paard dat geschoren is koelt makkelijker af. Het is belangrijk om je er van bewust van te zijn dat wanneer het paard geschoren is, hij zich niet meer aan kan passen aan de omgevingstemperatuur en een deken dus wel noodzakelijk is.

Het is het beste dat, wanneer je gebruik maakt van dekens, je begint met een dunne deken en wanneer het kouder wordt, je hier ook de dikte van de deken op aanpast. Ook wanneer het vervolgens weer warmer wordt kun je het beste terugschakelen naar een dunnere deken. De beste manier om te voelen of het paard het te warm of te koud is, is door je hand onder de deken achter de schoft te leggen. Voelt het paard koud, kun je een dikkere deken overwegen en wanneer het klam voelt, heeft het paard het waarschijnlijk te warm.

Wil je meer weten over hoe je het zo comfortabel mogelijk kunt maken voor het paard, hoe de warmteregulatie van het paard werkt en wat nog meer verschillen zijn tussen mensen en paarden? Schrijf je dan nu in voor een van de cursussen van Moxie Sport!