Wanneer heeft je paard het warm?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Paarden verschillen op diverse vlakken van mensen. Fysiologisch zijn er veel verschillen, maar vooral op het vlak van thermoregulatie zijn de verschillen groot. Als ruiters en trainers werken we dagelijks met onze paarden om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op een  sportprestatie of om fijn recreatief met ze te rijden. Voor het welzijn van het paard, en voor een optimale prestatie, is het belangrijk dat je als ruiter weet hoe het paard omgaat met zijn warmte.

 

Thermoregulatie is het proces waarmee paarden en mensen hun lichaamstemperatuur kunnen regelen. Door inspanning met een paard te leveren, wordt het paard warm. De spieren leveren arbeid en als nevenproduct ontstaat daar warmte. Deze warmte moet het paard kwijt. Want als een paard zijn warmte niet goed kwijt kan, stijgt de lichaamstemperatuur. Een te hoge lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat processen in het lichaam verstoort worden. Verminderde spier prestaties en uiteindelijk bij hogere temperaturen zelfs eiwit denaturatie (het ‘stollen’ van lichaamseiwitten zoals oa. enzymen, spier- en peesstructuren) zorgen ervoor dat het lichaam schade ondervindt door te hoge lichaamstemperaturen.

Als ruiter is het dus belangrijk om te weten wanneer je paard warm wordt en in welke situaties je moet opletten op oververhitting en hittestress. Paarden hebben het sneller warm dan mensen. Paarden zijn als het ware veel slechtere warmteregulatoren dan mensen. Wat betekent dat als het warm wordt buiten, en helemaal als ook de luchtvochtigheid stijgt, een paard eerder last krijgt van de warmte dan wij als mensen. Vaak denken wij daar niet aan, omdat wij als mensen redelijk goed juist onze lichaamstemperatuur kunnen regelen en ook veel beter onze warmte kwijt kunnen.

Bij buitentemperaturen van 20-22°C vinden wij het als mensen vaak erg aangenaam. Voor onze paarden echter is dit vaak al een temperatuur die boven hun ‘comfort zone’ ligt. Een paard vind het aangenaam als de temperatuur ligt tussen -5°C en 15°C. Daarnaast raakt een paard ook door zijn grote massa, ook veel minder makkelijk zijn warmte kwijt en zal dus veel sneller opwarmen dan een mens. Houd er dus rekening mee dat je het paard al moet gaan helpen met afkoelen rond temperaturen van 20-25°C en dat je zelfs agressief moet gaan koelen (meerdere malen hele lichaam koelen met ijswater is de enige manier) als temperaturen richting de 30°C of erover gaan. Sportprestaties nemen op deze temperaturen als paarden niet juist geacclimatiseerd zijn drastisch af.

Moxie Sport helpt ruiters en trainers om hun paarden optimaal voor te bereiden om prestaties te leveren onder warme omstandigheden door hittebestendigheid van het paard in kaart te brengen, mee te denken over acclimatisatie en juiste koel strategieën. Maar ook verzorgt Moxie cursussen over thermoregulatie en leer je als top- of breedtesport ruiter wat je zelf kunt doen om jouw paard het beste te ondersteunen tijdens warm weer.