Zweet en elektrolyten

Facebook
Twitter
LinkedIn

Als paarden het warm krijgen dan is zweten de meest effectieve manier voor een paard om warmte kwijt te raken. Dit samen met het verdampen van het zweet. Maar wat zegt het nu als een paard veel zweet en waar moet je op letten als ruiter of trainer?

 Een toename van de lichaamstemperatuur is een eerste prikkel tot zweten. Hoeveel een paard zweet is afhankelijk van de buitentemperatuur, luchtvochtigheid en intensiteit van de training. Als een paard zweet wil het dus vooral zeggen dat hij het warm heeft, of veel warmte geproduceerd heeft door inspanning. Omdat paarden veel minder goed hun lichaamswarmte kwijt kunnen zweten ze ook sneller dan mensen.

Het kan dus zijn dat een paard tijdens een training flink zweet, maar dit wil niet altijd zeggen dat het paard ook intensief gewerkt heeft. Meestal is het zo dat als een paard hard werkt hij ook zeker warm wordt en gaat zweten. Echter komt het ook regelmatig voor dat een paard lichte arbeid verricht, maar onder warme omstandigheden (voor een paard) en daardoor zweet. Denk hierbij aan het rijden in een binnenbak met weinig ventilatie, een paard met een dikkere vacht, of wat warmere omstandigheden. Dit wordt dan vaak onterecht geïnterpreteerd dat een paard hard gewerkt heeft omdat hij heeft gezweet.

Dit is echter niet altijd correct. Metingen laten zien dat paarden op lichte intensiteit kunnen werken, maar door warmere omstandigheden (zoals binnenbak) toch flink kunnen zweten. Dit verschilt per individu hoeveel en hoe snel een paard zweet. Belangrijk is om als ruiter te realiseren dat dit bij een lichte training dan vooral aangeeft dat het paard het warm had en niet zozeer dat het paard hard gewerkt heeft.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het zweet van paarden is zouter dan de andere lichaamsvloeistoffen.  Hierdoor verliezen paarden veel zouten (elektrolyten) tijdens het zweten. Elektrolyten hebben een belangrijke rol in de vochthuishouding van het lichaam en het behouden van de zuurtegraad. Ook zijn elektrolyten belangrijk voor spier- en zenuwfuncties. Een tekort aan elektrolyten zorgt voor uitdroging, mindere prestaties en kan klinische problemen geven.

Paarden zijn niet in staat om elektrolyten op te slaan in het lichaam. Daarom is het vooral belangrijk om tekorten steeds weer aan te vullen. Als je paard dus zweet, en vooral als hij regelmatig en veel zweet, ook in de winter, kan het nodig zijn om je paard extra elektrolyten bij te geven.

Wil je meer weten over het zweten van een paard, waarom dit zo is en wat voor invloed dit heeft op de warmte regulatie van een paard. Moxie Sport verzorgt diverse cursussen over inspanningsfysiologie bij paarden waarin dit onderwerp uitvoerig besproken wordt. Daarnaast werkt Moxie Sport samen met Anivado (Dr. David van Doorn). Via dit platform kunnen diverse (online) cursussen gevolgd worden rondom voeding van het (sport)paard.