Hartslag meten

Facebook
Twitter
LinkedIn
Een hartslagmeter kan een erg waardevol middel zijn om de trainingen te verbeteren. Door middel van een hartslagmeter krijg je inzicht in de trainingen. Het is een goede trainingshulp, ondersteuning in de training en helpt om de trainingen te optimaliseren. Maar hoe kun je als ruiter of trainer een hartslagmeter gebruiken? En wat kun je vervolgens met de gegevens?

Een hartslagmeter bestaat meestal uit 2 elektroden, een zender en een polshorloge. De ene elektrode maak je vast onder het zadel aan de linkerkant van de schouder en de andere elektrode aan de singel achter de linker elleboog van het paard. Wanneer je de elektrodes vastmaakt is het belangrijk om de vacht van het paard eerst goed nat te maken. Dit zorgt voor een goede geleiding en dus goede meetresultaten.

Het is als ruiter of trainer belangrijk om de normale hartslagwaardes van het paard te weten. Dit is belangrijk omdat hartslag ook een indicatie kan zijn dat een paard niet helemaal fit is, stress heeft of een ziekte onder de leden heeft. Daarnaast is het goed om tijdens training te weten wat normaal waardes zijn voor een ontspannen stap, draf en galop van je paard. Wanneer je deze weet, kun je gerichter trainen op de juiste intensiteit en belasting. De gemiddelde hartslagen van een paard zijn weergegeven in tabel 1. In de tabel is onderscheidt gemaakt tussen handgalop, galop (hoger tempo) en rengalop (maximaal). Met handgalop wordt een ontspannen dressuurgalopje in een rijbaan bedoeld. Er zitten namelijk verschillen tussen galopperen op een baan, een handgalopje in een rijbaan of tijdens een buitenrit of op een renbaan.

Ook kun je aan de mate van hartslagdaling direct na inspanning zien hoe goed het paard herstelt van de inspanning en dat zegt weer iets over zijn conditie en hoe intensief hij die oefening of training vond.

Daarnaast kan de hartslag van het paard verhoogd zijn door stress, ziekte of een blessure. Wanneer je weet wat de normale hartslagwaardes zijn van het paard, valt het al snel op wanneer dit afwijkend is. Als de hartslag hoger is, is vaak spanning de belangrijkste oorzaak. Weet je zeker dat je paard ontspannen is, het niet veel warmer is dan normaal en/of bodem zwaarder. Dan kan het zijn dat de hartslagverhoging of het mindere herstel veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een (beginnende) ziekte of blessure.

Wil je meer weten over de hartslagmeter, hoe je dit zelf zou kunnen gebruiken en wat dit betekent voor jouw paard? Meld je dan nu aan voor een van de cursussen of live demo dagen bij Moxie Sport!