Beenbeschermers en warmte

Facebook
Twitter
LinkedIn

Veel ruiters gebruiken beenbeschermers voor het beschermen van de benen van het paard. Beenbeschermers worden vaak gebruikt tijdens trainingen, op de weide en tijdens transport. Maar beenbeschermers kunnen ook juist voor problemen zorgen, in plaats van dat het helpt bij het voorkomen van blessures. Wat zijn nu eigenlijk de gevolgen en gevaren van het gebruiken van beenbeschermers?

De pezen in de onderbenen van het paard liggen oppervlakkig onder de huid en er zitten geen spieren omheen. Dit zorgt ervoor dat de pezen kwetsbaar zijn voor blessures. Beenbeschermers zorgen ervoor dat er een beschermlaag om de onderbenen zit wat kan helpen bij het voorkomen van blessures.
Tijdens het bewegen wordt de kinetische energie, ook wel bewegingsenergie genoemd (een vorm van energie dat het lichaam heeft door beweging), omgezet in elastische energie in de pees. Omdat niet alle kinetische energie omgezet wordt in elastische energie, wordt er ook een gedeelte omgezet in warmte. Deze warmte moet vervolgens afgegeven worden.  Een manier waarop paarden hun warmte kwijt kunnen raken is via convectie. Dit houdt in dat, hoe meer wind er langs het lichaam komt, hoe meer warmte er afgegeven kan worden door middel van convectie. Het gebruiken van beenbeschermers zorgt ervoor dat de pezen afgeschermd worden van de buitenlucht. Hierdoor kan er geen wind (of minder wind) meer langs de benen van het paard komen. Dit zorgt er dus voor dat er minder warmte afgegeven kan worden waardoor de temperaturen van de pezen onder de beenbeschermers hoog op kunnen lopen.

Wat er gebeurt wanneer de pezen te lang te warm zijn, is dat de levensvatbaarheid van de peescellen flink daalt. Ook wanneer regelmatig hoge temperaturen van de pezen bereikt worden, zal dit zorgen voor problemen. Dit zorgt voor schade aan de stevigheid en structuur van de pezen wat de kans op peesblessures groter maakt. Het is als ruiter dus belangrijk om na te gaan of het gebruik van beenbeschermers echt nodig is, hoe lang het paard de beenbeschermers om heeft en wat de intensiteit van de training is.
Het is wel zo, dat het paard bij een crosstraining of springwedstrijd of wanneer hij voor langere tijd beenbeschermers om heeft, het risico op te warme pezen groter is dan bij bijvoorbeeld een lichte dressuurtraining van een half uur.

Wil je meer weten over hoe het paard zijn warmte kwijt raakt en wat voor effect opwarming van het lichaam heeft, en hoe dat werkt met beenbeschermers en training? Schrijf je dan nu in voor een van de cursussen van Moxie Sport!