Afschrapen van water: wel of niet?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Er wordt vaak gezegd dat het belangrijk is om, na het koelen van het paard, het overtollige water weg te halen met een zweetmes. Dit komt omdat er gedacht wordt dat, wanneer dit niet gebeurt, er een isolerend waterlaagje blijft staan op de huid. Kun je als ruiter of trainer nu beter wel of niet het overtollige water van het paard afschrapen na het koelen?



Als je paard het warm heeft (bijvoorbeeld door warm weer of na een intensieve training), is het belangrijk om het paard flink af te laten koelen. Dat wil zeggen: het hele lichaam meerdere malen koelen met koud water of ijswater. Nadat je het paard hebt gekoeld met water, blijft er een laagje water staan op de huid van het paard. Er wordt vaak gezegd dat het belangrijk is om dit overtollige water weg te halen met behulp van bijvoorbeeld een zweetmes. Dit komt omdat het waterlaagje ervoor zou zorgen dat de warmte van het paard niet meer weg kan en het paard dus juist weer opwarmt.

Dit klopt echter niet. Een laagje water heeft namelijk altijd een koelend effect op een warm lichaam. Water geleidt warmte namelijk beter dan lucht (de wet van Fourier). Dit betekent dat het waterlaagje wat op het paard blijft staan juist zorgt voor verdere afkoeling van het lichaam. Denk maar aan het feit dat als je zelf droog aan de rand van een zwembad, je het dan niet koud hebt. Als je dan water over jezelf heen giet, kun je ondanks dat het warm weer is, het toch ineens koud krijgen of gaan rillen. Dit komt omdat het waterlaagje ervoor zorgt dat je veel meer afkoelt. Dit werkt dus hetzelfde bij het paard.

Het waterlaagje dat na het koelen met water op het paard blijft staan, zal er dus voor zorgen dat het paard juist meer afkoelt. Dit werkt ook zo wanneer het paard zweet. Het zweten en de verdamping van het zweet zorgt ervoor dat het paard afkoelt. Je zult het paard dus het beste helpen met afkoelen door het waterlaagje niet af te schrapen.

Daarnaast kost het afschrappen van het overtollige water tijd. Wanneer het paard het heel warm heeft, is dit tijdverspilling die beter gebruikt kan worden om het paard te blijven koelen.

Wil je nu meer weten over de ins- en outs rondom thermoregulatie van het paard, waarom en hoe nu te koelen en hoe dit zich verhoudt in relatie tot training? Schrijf je dan nu in voor een van de cursussen Moxie Sport!