Jarmilla Lakeman

Jarmila Lakeman, A-kader endurance Senioren
Bondscoach jeugdkaders endurance

Het objectief beoordelen van de fysieke gesteldheid van endurance paarden tijdens trainingen en wedstrijden. Vanuit het verleden heerst de overtuiging dat een lactaatmeting bij endurance paarden geen toegevoegde waarde heeft. Ik wilde graag zelf ervaren wat een dergelijke meting kan opleveren en heb in 2017 het traject gevolgd met sportpaard El Kebir.

De aanpak

Op basis van een lactaatmeting heeft Dr. Carolien Munsters een trainingsschema opgesteld voor El Kebir. Een lactaatmeting bestaat uit een gestandaardiseerde fittest waarbij hartslag, snelheid en lactaat gemeten wordt. Het landschap waarin ik train is heuvelachtig, waardoor het soms lastig is om goed onderscheid te maken tussen een intensieve of juist rustige training. Het schema was een richtlijn, waarbij Carolien per training heeft gekeken hoe intensief deze was. Op basis daarvan adviseerde ze me over de aanpak voor de volgende training.

Het inzicht

Door te rijden met een hartslagmeter weet ik beter hoe intensief bepaalde heuvels of snelheden voor de paarden zijn. Het is een meerwaarde om te zien of je gevoel klopt en je de trainingsintensiteit kunt verhogen of juist beter kunt verlagen. Ik vind het fijn om tijdens een training, of wedstrijd, te weten wanneer iets zwaar is voor mijn paard, hoe zwaar het dan precies is en wanneer het paard dusdanige inspanning moet leveren dat hij mogelijk later in de rit in de problemen kan komen. Het traject met Moxie Sport heeft me geleerd beter en efficiënter te trainen. Daarnaast is voor mij inzichtelijk geworden wat voor verschillende betekenis een bepaalde hartslagwaarde per paard kan hebben. Werken op een hartslag van 130 betekent voor het ene paard bijvoorbeeld iets heel anders dan voor het andere paard.

De verandering

Door de nieuwe inzichten heb ik de trainingen van de sportpaarden geoptimaliseerd. Het bleek namelijk efficiënter te zijn om eerst een korte intensieve training te doen en daarna een lichtere duurtraining. Ook heb ik geleerd de galop van een paard te verbeteren door de heuveltrainingen anders in te zetten. Als ik nu een duurtraining wil doen kies ik een redelijk vlakke route van 2,5 uur. Voor een kortere intensieve training zoek ik een lange steile heuvel op met een goede bodem.

Het resultaat

De adviezen van Moxie Sport hebben ertoe geleid dat ik nu minder, maar efficiënter train met de paarden. Dankzij de lactaatmeting met El kebir in 2017 weet ik dat hij een intensieve training, of wedstrijd, goed aankan. Zeker tijdens een belangrijke wedstrijd is dit fijn om te weten. Het traject is me goed bevallen, omdat ik de invulling van de trainingen zelf kon blijven bepalen maar ondersteund werd door zeer waardevolle adviezen over het uithoudingsvermogen van mijn paard. Het komende seizoen ga ik ook met de andere internationale paarden een lactaatmeting doen bij Moxie Sport, zodat ik voor deze paarden nog specifieker kan bepalen wat het juiste werk voor ze is.