Tim Lips

Tim Lips – Olympische Spelen in 2008 (Hong Kong), 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro)
Bayro (12 jaar, OS Rio)

De Uitdaging

Inzicht krijgen door innovatieve metingen in te zetten tijdens de trainingen met als doel de conditie van paarden te meten en verbeteren. Tot 2009 trainden we de fitheid van paarden hoofdzakelijk op basis van gevoel. Toen de eerste meetapparatuur beschikbaar werd wilden we graag weten welke mogelijkheden dit met zich meebracht. Hiervoor hebben we de expertise van Dr. Carolien Munsters ingeroepen. Tot op de dag van vandaag begeleidt ze ons met de fysieke conditie van de paarden.

De Aanpak

Een traject start altijd met een fittest. Op basis van deze test bepaalt Carolien de individuele belasting van het paard en stelt ze een passend trainingsschema op. Elk paard is uniek en heeft een eigen schema. Na elke training plaatsen we de metingen in een online omgeving. Twee keer per week analyseert Carolien de trainingen en geeft ze feedback. De kracht van de samenwerking is de open communicatie. Het beste resultaat behalen we namelijk niet alleen door het trainingsprogramma uit te voeren, maar juist door elkaar te voorzien van extra inzichten. Als topsporter voel ik tijdens het rijden goed aan wat er met het paard gebeurt. Los van de metingen is dat zeer waardevolle informatie voor Carolien. Na een training geef ik relevante extra bevindingen door, zodat ze deze kan meenemen in de analyses van de trainingen en eventueel het verdere trainingsschema.

Het Inzicht

Het belangrijkste vind ik het feit dat je zeker weet dat je paard fit genoeg is om goed en verantwoord een wedstrijd af te leggen. Het geeft vertrouwen! Door je paard te monitoren en metingen uit te voeren weet je beter wat er speelt en hoe je paard zich voelt. Het is een mooie tool om extra inzicht te krijgen. De data bevestigen in de meeste gevallen mijn gevoel. Maar ook mijn gevoel kan weleens mis hebben. Het houdt me een spiegel voor. Dit kan soms confronterend zijn, maar wel nodig in onze sport. Bijvoorbeeld wanneer de data bevestigen dat het niet realistisch is om nu naar een kampioenschap te gaan en te verwachten dat je foutloos binnen de tijd gaat crossen. Of het geeft juist vertrouwen, omdat je weet dat je paard fit to compete is.

Het Resultaat

Het allerbelangrijkste resultaat van de begeleiding door Carolien is de rust die het me geeft. Het vertrouwen dat ik naar een wedstrijd ga met een fit paard. De data geven een extra bevestiging van mijn gevoel en dat is heel waardevol. Die rust en het vertrouwen heb ik nodig om optimaal te kunnen presteren tijdens grote wedstrijden zoals de Olympische Spelen, wereld- en Europese kampioenschappen.

Meer informatie over Tim Lips: www.timlips.nl