Sanne Voets

Sanne Voets, paradressuur ruiter
o.a Olympisch Goud in Rio, 3x goud op de Wereld Ruiterspelen 2018 in Tryon. Paard Demantur.

De Uitdaging

Een optimale voorbereiding op de Wereldruiterspelen. In de eerste plaats zorgen dat Demantur fit en gezond aan zou komen en daarnaast goed voorbereid zijn op de weersomstandigheden daar: hoge temperatuur én luchtvochtigheid.

De Aanpak

In augustus 2018 zijn we gestart met een live fittest met hartslagmeter. Enerzijds om de basisconditie van Demantur in kaart te brengen, maar ook om te onderzoeken welke oefeningen meer en welke minder inspanning kosten. Omdat Dr. Carolien Munsters de data analyseerde terwijl ik aan het rijden was, konden we precies zien welk effect de verschillende oefeningen hadden. Zo zagen we in galopoefeningen als wissels en appuyementen nauwelijks verschil in hartslag, waaruit we kunnen opmaken dat die weinig inspanning kosten. Soms moet je die oefeningen wel meenemen in de training, maar we weten nu dus dat we er qua kracht- en conditieopbouw niets mee opschieten. In draf kan ik veel schakelen met Demantur en dat gaf juist wel een verschil. Door daar gericht mee aan de slag te gaan, kun je je paard niet alleen sterker maken, je traint ook heel effectief. Eindeloos rondjes rijden zonder krachtprikkels werkt namelijk blessures in de hand. Door de metingen en de interpretatie van de data kon ik bewuster en efficiënter trainen.

Het Inzicht

Door een uitgebreide fittest, analyse en gericht advies krijg je meer inzicht in de effecten van je training. In de training wil je je paard sterker maken, maar je wilt ook het risico op overbelasting zo klein mogelijk houden. Het is dus belangrijk dat je weet wat je doet! Ik weet nu welke onderdelen van de training Demantur sterker maken en welke oefeningen niet. Het traject met Equine Integration heeft me geleerd beter en bewuster te trainen. De kennis die we opdeden door te meten was een waardevolle aanvulling op de adviezen van mijn trainer. Ook na het kampioenschap rij ik met de adviezen van Carolien in mijn hoofd.

Het Resultaat

Naast het optimaliseren van de trainingen heeft Carolien me ook geadviseerd over diverse managementfactoren. Haar tips hebben me geholpen Demantur goed voor te bereiden op de reis naar Tryon en zo transportziekte te voorkomen. Ook waren we goed voorbereid op de hoge temperaturen en de luchtvochtigheid tijdens de Wereld Ruiterspelen. We wisten hoe we zijn lichaam het best konden koelen, bijvoorbeeld.

Meer informatie over Sanne Voets (www.sannevoets.com)