Ans van der Velden


Ans van der Velden
Klasse 4 samengestelde mensport, enkelspan

Sportpaard Caesar (11 jaar)
Doel: Wereldkampioenschappen samengestelde mensport Enkelspannen Horst (2018)

De Uitdaging

De conditie van mijn paard Ceasar verbeteren ter voorbereiding op het wereldkampioenschap Enkelspannen (onderdeel marathon) in 2018. Het was mijn doel om zijn conditie geleidelijk en verantwoord uit te bouwen, zodat Ceasar tijdens het WK samengestelde mensport (dressuur, vaardigheid en marathon) het vermogen had te pieken op de juiste momenten.

De Aanpak

In 2016 heb ik contact gezocht met Moxie Sport. De eerste stap was het uitvoeren van een fittest en lactaatmeting. Op basis van de resultaten heeft Dr. Carolien Munsters een trainingsprogramma samengesteld. In overleg hebben we gekeken naar een passend programma dat goed aansloot op de geplande wedstrijden. Aan de hand van tussentijdse analyses hebben we de trainingen indien nodig bijgesteld. Zo hebben we de tweewekelijkse vaardigheidstraining meegenomen in de analyses, omdat we zagen dat Ceasar zijn krachten niet goed verdeelde. Hij piekte in het midden, maar kwam op het einde conditie te kort om de vaardigheid af te maken.

Het Inzicht

Door te gaan trainen met een hartslagmeter kreeg ik meer inzicht in de mogelijkheden van Ceasar. Carolien heeft me laten zien wat de kracht is van het meten en analyseren van de hartslag van je sportpaard. Zo weet ik nu precies welke hartslag ik moet aanhouden, zodat Ceasar van begin tot eind op het juiste niveau kan presteren. Daarnaast geven de metingen inzicht in de fitheid van je paard. Wanneer Ceasar wat minder fit was konden we dat direct terugzien en de training aanpassen. De metingen hebben me geleerd mijn gevoel te objectiveren. Ook bleek uit de metingen dat Ceasar tussen de hindernissen in piekte, maar op het einde moe was. Tijdens trainingen hebben we gekeken hoe we dit konden verbeteren op zowel fysiek als mentaal vlak zodat hij zijn krachten beter verdeelde in de marathon. Omdat het WK in de zomermaanden plaatsvond hebben we veel aandacht besteed aan warmteregulering. Door Ceasar nauwkeurig in de gaten te houden hebben we onnodige risico’s op blessures of overbelasting weten te voorkomen.

Het Resultaat

De conditie van Ceasar is geoptimaliseerd. Hij kan nu fysiek eenvoudig een marathon voltooien op het hoogste niveau. Ik ben zeer tevreden met de behaalde resultaten. Zonder de metingen en praktische adviezen van Carolien was dit niet gelukt. Daarnaast heb ik veel geleerd over het koelen van je paard na een training of wedstrijd. Door ook dan metingen uit te voeren weet je hoe je paard omgaat met warmte en hoe je hierop kunt anticiperen tijdens warme wedstrijddagen. Na de wereldkampioenschappen ben ik de hartslagmeter blijven gebruiken bij de trainingen omdat het veel inzicht geeft in de fysieke en mentale mogelijkheden van mijn paard.