Mireille den Hoed

Mireille den Hoed, Sportpaard Great George

De Uitdaging

De conditie, kracht en rijvaardigheden van een jong paard op de juiste wijze trainen zonder hem te onder- of overbelasten. Ik ben een ervaren dressuurruiter die uitgaat van haar gevoel. Voor veel paarden was dit voldoende, maar met Great George wist ik me geen raad. Hij was snel moe en ik zag geen verbeteringen. Ik had een lezing bijgewoond van dr. Carolien Munsters bij de KNHS. Toen ik besloot hulp te zoeken voor mijn sportpaard heb ik contact gezocht met haar.

De Aanpak

De eerste stap was een uitgebreide fittest. Uit de test bleek dat Great George onvoldoende getraind was. Carolien heeft een trainingsprogramma op maat samengesteld voor een periode van drie maanden. Per dag wist ik precies wat ik moest doen. Ik heb een hartslagmeter gekocht en het schema exact gevolgd. In het begin vond ik het moeilijk en tegenstrijdig. Voor mijn gevoel was mijn paard nog niet klaar voor bepaalde rijvaardigheden. Normaal gesproken zou ik deze pas later in het trainingsprogramma invoegen. Ik vertrouwde Carolien volledig en heb het schema aangehouden. Gelukkig maar, maar want in korte tijd zag ik de resultaten van Great George verbeteren. Hij werd sneller, sterker en ging de trainingen steeds makkelijk volhouden. Ook beheerste hij bepaalde rijvaardigheden die ik anders nog niet met hem getraind had.

Het Inzicht

Zonder de adviezen van Carolien had ik mijn paard niet zo snel op conditie gekregen. Dankzij de metingen heb ik inzicht in de fysieke mogelijkheden van mijn paard. Ik weet nu hoe ik trainingen gerichter kan inzetten en bijvoorbeeld kan werken aan het verbeteren van zijn kracht of uithoudingsvermogen. Na het eerste traject ben ik Great George blijven trainen met de hartslagmeter. Ik kijk elke keer uit naar de feedback van Carolien. Het is een mooi moment om mijn gevoel te toetsen aan de metingen. Het geeft me een beter en completer beeld van de trainingen en hoe mijn paard daarop reageert.

Het Resultaat

Zonder Equine Integration was ik nooit op deze manier gaan trainen. Als dressuurruiter ga ik uit mijn comfortzone en train ik op basis van metingen in plaats van mijn gevoel. In het begin was het lastig, maar inmiddels vind ik het super. Voor Great George is dit de beste manier van trainen. Zijn conditie is snel verbeterd, hij is sterker en beheerst de gewenste rijvaardigheden