Koosje Mulder

Koosje Mulders, Grand Prix dressuur
Paard Wim

De Uitdaging

Na een zware operatie van mijn sportpaard Wim de trainingen op verantwoorde wijze opbouwen. Ik wilde precies weten wat hij aankon en of en wanneer bepaalde oefeningen pijn deden. Wim heeft een koliek aanval, waaraan een tumor ten grondslag lag, ternauwernood overleeft. De artsen konden geen gericht advies geven over het opbouwen van de trainingen. Ik had in een magazine gelezen dat een hartslagmeter ook pijn in kaart kon brengen en ben zodoende bij Moxie Sport terecht gekomen.

De Aanpak

Uit de nulmeting, een uitgebreide fittest, bleek inderdaad dat Wim last had van zijn wond bij bepaalde bewegingen. Wat ik me vooraf niet realiseerde is dat een fittest nog veel meer waardevolle informatie oplevert. Dr. Carolien Munsters heeft op basis van de resultaten een op maat gemaakt trainingsschema samengesteld. Het schema was erop gericht zijn conditie en kracht weer op te bouwen na de operatie. Daar waar artsen geen advies durfden te geven kon Carolien dat wel dankzij de metingen. Ik hecht veel waarde aan data die ik zelf ook kan zien en begrijpen. Daarnaast is het fijn dat Carolien wetenschappelijk onderlegd is. Je weet dan zeker dat er geen onzin gemeten wordt.

Het Inzicht

Binnen een half jaar was Wim weer op kracht en hebben we de eerste dressuurwedstrijd in de Lichte Tour gereden. Zonder de gerichte adviezen van Carolien was ik veel langer aan het tobben geweest. De metingen gaven me de bevestiging en het vertrouwen dat Wim klaar was voor bepaalde oefeningen en uiteindelijk voor zijn eerste wedstrijd na de operatie. Ik heb veel geleerd over mijn paarden en hoe ik de trainingen kan optimaliseren. Ik heb nu meer inzicht in welke oefeningen ik kan doen om mijn paard sterker te maken. Carolien heeft veel ervaring met paarden en dat merk je. Ze weet snel en vakkundig de juiste conclusies te verbinden aan resultaten uit de metingen.

Het Resultaat

Na het opbouwtraject en de eerste wedstrijd in de Lichte Tour heb ik de samenwerking met Carolien voortgezet. Op reguliere basis neemt ze fittesten af bij Wim en bij mijn andere paarden en geeft ze gerichte trainingsadviezen. Het helpt me om de conditie en kracht van mijn paard te verbeteren. Ik vind het heel fijn om de zekerheid te hebben dat Wim de wedstrijden aankan. In april 2017 startte hij Intermediair II en een half jaar later in oktober 2018 Grand Prix.