Conditiemeting voor paarden

Een conditiemeting laat precies zien wat de fysieke gesteldheid van een paard is. Dit is interessant voor ruiters die hun trainingen willen verbeteren of wanneer hun paard herstellende is na een blessure. Moxie Sport meet tijdens een training, thuis of op locatie, de hartslag en snelheid. Wat er nog meer gemeten wordt is afhankelijk van de discipline en het niveau van de combinatie. Zo kan bijvoorbeeld een lactaatmeting nodig zijn om een completer beeld van de fysieke gesteldheid te krijgen. 

Passend trainingsadvies of -programma

Na afloop van de test worden de resultaten geanalyseerd en ontvang je een passend advies en trainingsrichtlijnen voor de komende periode. De conditiemeting geeft je inzicht in de conditie, kracht en verbeterpunten. Ook weet je beter welke trainingsintensiteit passend is voor je paard. Het kan zo zijn dat jij het gevoel hebt dat een bepaalde oefening veel oplevert terwijl je paard dat anders ervaart. Op basis van de testresultaten en de adviezen van Moxie Sport kun je de trainingen optimaliseren. Afhankelijk van het wedstrijdseizoen en de vorderingen van je paard wordt de conditiemeting na enige tijd herhaald. Je ziet dan hoe je paard fysiek is gegroeid en waar nog kansen liggen om de trainingen verder te verbeteren.

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een conditiemeting, waarbij de lijn in de bovenste grafiek de hartslag weergeeft en de lijn in de onderste grafiek de bijhorende snelheid. Dit is een stapsgewijze conditietest voor een eventing paard. Voor een spring-, dressuur-, of endurance paard ziet de test qua opbouw weer heel anders uit.

Afhankelijk van het niveau en de discipline wordt de conditie meting aangepast.